© mgmedrea
Impreuna cu Ion Jalea realizeaza Monumentul ceferistilor cazuti in primul razboi mondial (Bucuresti, in fata Garii de Nord, 1923). Cei doi sculptori vor colabora si la reliefurile Mausoleului de la Marasesti (1930).
© mgmedrea
Intr-o serie de busturi si statui, Cornel Medrea isi dovedeste calitatile de portretist, dar si de constructor remarcabil al unei figuri intregi: bustul lui George Cosbuc (Sibiu), al lui Gheorghe Lazar (Cluj, 1924), statuia lui Avram Iancu (Cāmpeni, 1927), bustul lui Stefan Octavian Iosif (Brasov, 1928), Ion Ratiu (Turda, 1930).
© Editura Meridiane
Cel mai important monument ridicat de Cornel Medrea, poate cel mai izbutit din intreaga sculptura interbelica romāneasca, este cel al lui Vasile Lucaciu (1852-1922, preot si om politic, unul din initiatorii Memorandumului din 1892). Statuia ridicata la Satu-Mare, in 1936, este dinamica, fara ca miscarea sa distruga integritatea formei. Miscarea se converteste in tensiune, astfel incāt figura masiva, plina de forta a lui Vasile Lucaciu primeste o semnificatie spirituala si morala. Fizionomia lui imprumuta ceva din lucrarea Invingatorul, cap colosal unde Medrea exprimase valori morale similare.

Invingatorul
© Editura Meridiane
1907 (detaliu)
© Editura Meridiane
Fetita cu broasca
Meniu | Opera